Benyovszky túra

      Benyovszky túra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

benyovszky_mellszoborIdőpont: 2009. decembrer 12. szombat

Útvonal: Időjárástól függően két változatot tervezünk

  1. változat: Rigyác-szőlőhegy – Szuloki forrás – Gurgó hegy – Valkonya, Rockenbauer turistaház
  2. változat: Autóbuszos kirándulás keretében érintjük Rigyác, Letenye, Bázakerettye, Valkonya épített és természeti értékeit.

Táv: 11km szintemelkedés: 300m

Találkozás, indulás: Nagykanizsa, Dr. Mező Ferenc Gimnázium elől 9.00

Érkezés: Valkonyáról Nagykanizsára 15.00

Túravezető: Dávidovics Mária, Kiss László

Látnivalók: Különjáratú autóbusszal a gimnázium elől indulunk Rigyácig.

Rigyác Nagykanizsától 12 km-re Nyugatra, a 7-es út mentén fekszik. A határ északi része dombos, erdős, szőlővel beültetett, a déli terület sík, szántó. A helység környékén lévő nagy, összefüggő erdőségek lehetőséget nyújtanak a vadgazdálkodásra. A vadállomány jelentős, sok az őz, a szarvas és a vaddisznó, valamint az apróvadak. Földje termékeny, nagyobb részt agyagos.

A rigyáci Szent Anna-templom 1762-ben épült. A kriptát kb.1900-ban Inkey Kálmán özvegye Kamjonkai Szemző Lujza építtette. Az altemplomban az Inkey, Benyovszky és Batthyány család tagjainak sírjai találhatók. A templom és a kripta felújítása 2007-2008-ban a falu népe és a grófi család támogatásával, Kirner A. Zoltán esperes-plébános vezetésével, Plander László építész tervei alapján készült.

A kis falu, majd a sírbolt megtekintése után túrázva indul a csapat a rigyáci hegyen át – Csuszigáló – Szuloki forrás – Gurgó hegy kilátó – Valkonya, Rockenbauer Pál turistaház céllal.

Útközben a hagyományos szőlőművelés, a régi pincék, a vegyes telepítésű erdők, a változatos terep, a forrás a mély szurdokvölgyben, a Gurgó hegy kilátójáról – mely a környék legmagasabb pontja – elénk táruló körpanoráma minden túrázónak nagy élményt jelent. Valkonyára a Rockenbauer Pál turistaházhoz érkezünk.

Valkonya község Nagykanizsától légvonalban 13,8 km-re Nyugat-északnyugati irányban; országúton 20 km-re fekszik. Megközelíthető a Becsehely-zalaegerszegi országút felől, 4 km hosszúságú aszfaltozott bekötő úton, gyalogosan pedig az országos kék túra útvonalán is. A falu északi szélén áll a Rockenbauer Pál turistaház, udvarán az emlékére 1994-ben állított kopjafa. Az épület falát az Ő fából faragott képmása díszíti.

Kisebb pihenő után különjáratú autóbusszal utazunk vissza Nagykanizsára. 

Programunkat a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottsága Szociális Alapjától nyert pályázati összegből valósítjuk meg.

Előzetes jelentkezés -személyesen vagy a 06-30-491-8631-es telefonszámon- szükséges december 7-éig!