Pannonhát Tájpark „Harmóniában a természettel”

Pannonhát Tájpark „Harmóniában a természettel” címmel 2006. szeptemberében zárult Osztrák-Magyar Phare CBC pályázat keretében megvalósított tanösvény részei:

Megvalósulás helyszíne: Nagykanizsa, Csónakázó-tó környéke

Fotó forrása: www.kanizsaujsag.hu

 

Tartalmi elemei:

A tanösvény részére kijelölt erdei útvonalak feltáblázása útjelző táblákkal, védett állatok, növények tablódeszkázattal, tanösvény állomásjelző oszlopokkal.

11 700 m, 3 szakaszból álló tanösvény kialakítása

Információs táblák kihelyezése (Védett állatok, növények táblák, tanösvény-állomás jelző oszlopok –23 db)

Tanösvény-útmutató kiadvány készíttetése (1000 db)

Megfigyelő távcsövek beszerzése (30 db)

Túraútvonalak tisztítása, bozótirtás, forrástisztítás

Túraútvonalak felfestése

Asztalok és padok kihelyezése

Honlap készíttetése (www.pannonhat.hu) (az egész projektre vonatkozóan)

A tanösvény tematikája és állomásai:

A tanösvény tehát olyan – az erdőben vezetett, meglévő, vagy külön e céllal létesített – útvonal, melynek egyes megállóhelyein, – a tanösvény állomásokon- kerülnek ismertetésre az éppen aktuális látni és tudnivalók.

Három eltérő vonalvezetésű és tematikájú útvonalat terveztünk: „A” „B” „C” útvonal, pontosabban a „C” változat a fiatalabb korosztály számára készül, leszűkített ismeretanyaggal.

Az állomásokat egy-egy számmal ellátott oszlop jelzi. Az állomáshoz kapcsolódó tudnivalók a tanösvényre készített tanösvény-útmutatóban jelenítettük meg, melyet a tanulók előzetesen elolvashatnak, illetve korlátozott példányban magukkal is vihetnek.

Az állomásokon lehetőség nyílik az előzetesen szerzett információk alapján egyes növények állatok felismerésére, de egyúttal a célirányosan elhelyezett padok az időközi pihenésre is használatosak.