Fánkfesztivál

FELHÍVÁS ÉS VERSENYKIÍRÁS

II. Országos Farsangi Fánkfesztiválra

Nagykanizsa, 2010. február 13. (szombat) 11óra

 

A farsang elengedhetetlen velejárója a farsangi fánk. Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben.  Hazánkban a fánksütés hagyománya a Dunántúlról indult, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság.

Bizonyítani szeretnénk, hogy olyan egyszerű népi ételt, mint a fánkot, többféle módon és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni településeink, falvaink háziasszonyai. Megtapasztalhatjuk, hogy a frissen sült ételek milyen kelendő „termékek” a rendezvényre látogató vendégek, turisták körében.

 

A rendezvény hagyományainak öregbítése érdekében felhívással  fordulunk a TEMI és a VOKE intézményeihez, az ország valamennyi önkormányzatához és intézményeihez, Kistérségi társulásokhoz, szállodákhoz, vendéglátó-ipari egységekhez, civil szervezetekhez, valamint a fánk készítésében jártas polgárokhoz, hogy közreműködésükkel egy szórakoztató verseny keretében kiderüljön, hogy hol készülnek a legfinomabb farsangi fánkok.

 

LEGYENEK RÉSZESEI EGY GUINESS REKORDNAK!

A fánk csapatok versenye mellett idén is benevezzük a rendezvény résztvevőit egy Guiness Rekord kísérletre!

 Rekordkísérlet: Egyszerre egy helyen a legtöbb fajta bemutatott fánkkülönlegesség! Döntsük meg együtt a tavalyi rekordot!

Helyszín: 8800 Nagykanizsa, Ady u. 78. MÁV NTE 1866. Sportcsarnok!

A fesztivál főszervezője: VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház

Nevezni és indulni lehet a következő versenyszámokban, 3 fős csapatban az alábbi kategóriákban:

– Hozott fánkkal:- hagyományos és/vagy különleges fánk kategóriában

– Helyben készített fánkkal:- hagyományos és/vagy különleges fánk kategóriában

Feltételek:

 • Az asztalokat, székeket, a szervezők biztosítják.
 • Háziorvosi egészségügyi nyilatkozatról minden csapatnak gondoskodnia kell.
 • Az asztalok, valamint a háttér dekorálásáról minden csapat önállóan gondoskodik (figyelembe véve a saját helyi kulturális jellegzetességeket).
 •  A standok dekorációját külön értékeli a zsűri!
 • Fajtánként 1-1 darab fánkot a zsűrizéshez kérünk leadni.
 • A csapatok a verseny befejezése után a fánkokat a helyszínen értékesíthetik a látogató közönségnek, korlátlan mennyiségben, meghatározott egységáron. (Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy a kereslet a fánkok vásárlása iránt.)
 • A fánkok értékesítéséhez szükséges csomagoló anyagokat (fólia, papírtálca) minden csapat hozza magával.
 • Helyben sütéshez villanysütő berendezést, nyersanyagot, a készítéshez szükséges eszközöket (terítő, edények, konyharuha, olaj, liszt stb..) minden csapat hozza magával!

Díjazás:

 • A versenyszámok győztesei részére – Serleg, oklevél
 • A versenyszámok II-III. helyezettjei részére – Serleg, oklevél
 • Minden induló részére – Emléklap
 • Külön díjak

Nevezés:

Írásban személyesen, postai úton, faxon vagy e-mailben. VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház (8800 Nagykanizsa, Csengery u. 67.) Telefon/fax: 06 93 311 195 Mobil: 06 30 94 55 915, E-mail: voke@chello.hu , Web: www.kodalymk.hu

Nevezési határidő: 2009. január 25-ig, írásban (személyesen, postai úton, faxon vagy e-mailben)
Nevezési díj: 500 Ft/csapat/ kategória (a nevezési díjat postai rózsaszín csekken, vagy személyesen kell befizetni, a fenti címre. A nevezési laphoz mellékelni kell a befizetést igazoló csekk másolatát)

Kámánné Szép Terézia

    intézményvezető